Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ η Minoan Group για τη Σητεία

Τροχοπέδη στην επένδυση της Κρήτης η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα

Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 Share
Η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα μπορεί να δυσκολέψει την ανάπτυξη του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Minoan Group στη Σητεία της Κρήτης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ομίλου Christopher Egleton.
Η Minoan Group αναμένει την επίσημη δημοσιοποίηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης που έλαβε με την οποία απέρριψε τις δύο προσφυγές για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε πριν από έναν χρόνο το Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του έργου Ίτανος Γαία στη Σητεία της Κρήτης, στην περιοχή Κάβο Σίδερο, προκειμένου να ξεκινήσει το αναπτυξιακό σχέδιό της, το οποίο περιλαμβάνει, όπως είχε αναφέρει η «Ν», και την εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων.


Αν και η οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δυσκολεύει τις εξελίξεις, η θετική προοπτική του επενδυτικού σχεδίου Ίτανος Γαία στην Κρήτη παραμένει στο κέντρο της προσοχής μας, τονίζει ο πρόεδρος του Minoan Group, Christopher Egleton.
Ωστόσο, ο κ. Egleton προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη του project δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, αφενός γιατί οι συναλλαγές σε ακίνητα είναι σύνθετες, αφετέρου επειδή στην Ελλάδα κυριαρχεί η οικονομική αβεβαιότητα που δυσκολεύει τις εξελίξεις.
Αναλυτικότερα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου, που είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, ο πρόεδρος του Minoan Group, αφού ανέφερε ότι τα δικαστήρια στην Ελλάδα δεν δημοσιοποιούν τις αποφάσεις με κάποιο χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ότι οι μέτοχοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν εφόσον η δημοσιοποίηση της απόφασης καθυστερήσει ακόμη λίγο.
Η επιβεβαίωση της απόφασης, πάντως, θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον όμιλο. Όπως τονίζει, όμως, ο κ. Egleton, με την επιβεβαίωση θα απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα διάφορες τρέχουσες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με πιθανούς εταίρους. «Θα πρέπει να σημειωθεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Minoan Group, «ότι οι κοινοπραξίες και άλλες σύνθετες συναλλαγές ακινήτων δεν είναι από τη φύση τους απλές ή εύκολες υποθέσεις που ολοκληρώνονται σύντομα». «Στην περίπτωσή μας», προσθέτει, «το γεγονός ότι το έργο είναι σε μια χώρα όπου υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα έχει επίσης ένα σημαντικό αντίκτυπο». «Παρ’ όλα αυτά, το διοικητικό συμβούλιο είναι σίγουρο ότι θα επιτύχει μια ικανοποιητική λύση για όλους τους μετόχους», υπογραμμίζει στη δήλωσή του.
«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει, «η κατάσταση του επενδυτικού σχεδίου Ίτανος Γαία στην Κρήτη και η θετική προοπτική του για το μέλλον παραμένει στο κέντρο της προσοχής του ομίλου». Επισημαίνεται ότι στις 24 Μαρτίου 2017 η εταιρεία ανακοίνωσε στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές κατά του Προεδρικού Διατάγματος. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί ακόμη από το δικαστήριο.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Minoan Group σημείωσε ότι ο τομέας των Ταξιδίων και Αναψυχής (Travel and Leisure - T&L) αύξησε τα έσοδά του, παρά τον αντίκτυπο του Brexit. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν σε 7,317 εκατ. λίρες έναντι 6,816 εκατ. λιρών το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, ενώ οι ζημίες της εταιρείας μετά φόρων ανήλθαν σε 2,272 εκατ. λίρες έναντι 1,62 εκατ. λιρών. Τα έσοδα προέρχονται όλα από τον τομέα Ταξιδίων και Αναψυχής.
Όπως έχει αναφέρει η «Ν», ο όμιλος παράλληλα με το επενδυτικό σχέδιο στη Σητεία εξετάζει και την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων σε ελκυστικές τουριστικά περιοχές της χώρας.
Η τουριστική επένδυση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Κρήτη, συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων. Πέρα από τις κλασικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των επισκεπτών, το σχέδιο της εταιρείας περιλαμβάνει ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας και ετήσιας διάρκειας, όπως γκολφ (18 οπών) και spa.


Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου