Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Νίκος Καραμανωλάκης: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ-ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

Ο λόγος που η UNESCO επιλέγει να θέσει υπό τη προστασία της μια γεωγραφική περιοχή και να την εντάξει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων είναι προφανώς η ύπαρξη εντός αυτής, τοπίων ιδιαίτερης γεωλογικής, αρχαιολογικής, πολιτιστικής και ιστορικής αξίας. 
Ο σκοπός που επιδιώκει ένας Δήμος να εντάξει μια περιοχή του στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO είναι η διατήρηση της παραπάνω κληρονομιάς αλλά και η τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω παραγωγής προϊόντων με τοπικό εμπορικό σήμα ποιότητας, και βέβαια η προβολή και ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού (Γεωτουρισμού).
Παράλληλα όμως θα πρέπει να προάγεται η μάθηση για όλους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δραστηριοτήτων.
Επίσης πολλές δράσεις πρέπει να αναδείξουν και να προβάλουν το Γεωπάρκο αλλά και να δημιουργήσουν τις προυποθέσεις διατήρησης και παραμονής στο κατάλογο των Γεωπάρκων.
Όλα αυτά χρειάζονται έρευνα και επιστημονικές μελέτες αλλά και αξιοποίηση των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
Αν συνυπολογίσουμε ότι το σκεπτικό της UNESCO στηρίζεται στην ύπαρξη σπουδαίων παλαιοντολογικών απολιθωμάτων (Δεινοθήρια Ζάκρου και Αγιά Φωτιάς που είναι από τα σημαντικότερα παλαιοντολογικά ευρήματα,νάνοι ελέφαντες, ιπποπόταμοι και ελάφια,γιγάντιοι ποντικοί,κοράλια κ.α), στο απίστευτο δίκτυο σπηλαίων αλλά και σε ένα μεγάλο αριθμό γεωτόπων με αρχαιολογικό, ιστορικό, λαογραφικό, πολιτιστικό και γεωφυσικό ενδιαφέρον καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα το οποίο αποτελεί τη συνισταμένη των παραπάνω σκέψεων.
Ο ΔΟΚΑΣ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρησης του Γεωπάρκου Σητείας. Όπως έχω πεί κατ' επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αποτελεί αναγκαιότητα. 

Νίκος Καραμανωλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου