Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Παρουσίαση του “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Polis Art Cafe της στοάς του βιβλίου στην Αθήνα.



Λένε γι ένα βιβλίο να μην το κρίνεις από το εξώφυλλό του. Μα πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν το εξώφυλλο το ίδιο σε καλεί να το διαβάσεις και να χαθείς στις λέξεις του; Όταν η η ίδια η εικόνα σε φωνάζει να βυθιστείς στις ιστορίες που μαθαίνεις μόνο μέσα από το διάβασμα;
21586014_10155687560692579_1508571519_n


Αυτή ήταν η εντύπωση για το βιβλίο της Ειρήνης Δερμιτζάκη. Η πρώτη που σχηματίστηκε. Κι έπειτα, ήρθε ακόμη μια επιθυμία μαζί με αυτή της ανάγνωσης. Να ακούσω την φωνή της συγγραφέως, να δω πώς σκέφτεται. Και κάπως έτσι φτάσαμε σε αυτήν την συνέντευξη!

1. Κυρία Δερμιτζάκη, πώς καταλήξατε στην συγγραφή αυτής της συλλογής διηγημάτων;

Ξεκίνησα να συμμετέχω σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς καθώς και σε κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής κι έτσι άρχισα να γράφω μικρές ιστορίες. Όταν κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι έχω ολοκληρώσει παραπάνω από τριάντα διηγήματα αποφάσισα να τα δημοσιεύσω.

21622069_10155687562047579_805878371_n


2. Πώς ανταποκρίνεται το αναγνωστικό κοινό στο βιβλίο σας;

Με δισταγμό θα έλεγα. Ίσως επειδή είναι η πρώτη μου ολοκληρωμένη λογοτεχνική προσπάθεια. Έχω εισπράξει θετικά και ενδιαφέροντα σχόλια από άγνωστους αναγνώστες τα οποία και με ενθαρρύνουν να συνεχίσω την προσπάθεια μιας και τα εμπιστεύομαι περισσότερα από τα λόγια των φίλων και των γνωστών. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ένας νέος συγγραφέας και η αλήθεια είναι πως κι εγώ σαν αναγνώστης δεν εμπιστεύομαι εύκολα νέες δουλειές.

3. Μένετε μόνιμα στην Αγγλία. Ποιες διαφορές αντιλαμβάνεστε στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα βιβλία;

Νομίζω πως εδώ ο κόσμος διαβάζει περισσότερο. Το αντιλαμβάνομαι από τον αριθμό των ανθρώπων που παρατηρώ να διαβάζουν μέσα στο μετρό ή στα καφέ. Συμβαίνουν επίσης πάρα πολλές δράσεις ανάγνωσης και συγγραφής. Νιώθω είναι σαν να βρίσκεται σε μια εξέλιξη ο χώρος του βιβλίου ενώ στην Ελλάδα κάπως σαν να φυτοζωεί.

4. Σύντομα στην Αθήνα θα έχετε την πρώτη σας παρουσίαση. Τι να περιμένουν οι αναγνώστες που θα έρθουν;

Να συναντηθούμε. Για μένα προτεραιότητα έχει η επαφή με τον κόσμο. Ουσιαστική επαφή. Δεν μου αρέσει για παράδειγμα η λέξη παρουσίαση. Είναι κάπως παθητική διαδικασία για τον αναγνώστη. Εγώ με ένα έδρανο ανάμεσα μας σας παρουσιάζω το βιβλίο μου. Πολύ σοβαρό και μεγάλη η απόσταση. Για μένα η παρουσίαση είναι αφορμή συνάντησης. Να συζητήσουμε με αφορμή το βιβλίο μου. Να έρθουμε πιο κοντά. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει την ομάδα πίσω από τις εκδόσεις Anima μιας και είναι ένας καινούριος σχετικά εκδοτικός οίκος.

5. Τον τελευταίο καιρό ερχόμαστε αντιμέτωποι με την βία σε καθημερινή βάση. Φοβηθήκατε όταν αποφασίσατε να καταπιαστείτε με αυτό το θέμα;

Πώς θα μπορούσα να φοβηθώ κάτι που όπως λέτε το αντιμετωπίζουμε καθημερινά; Όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” είναι η βία. Μέχρι να τη μάθεις είναι άγνωστή, μετά γίνεται οικεία. Την μεγαλοποιούμε καμιά φορά ή παίρνουμε απόσταση από εκείνη λες και είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους άλλους. Εγώ αναρωτιέμαι ποιο κομμάτι δικό μου άραγε δημιουργεί ή ανέχεται βίαιες καταστάσεις.

21586355_10155687560662579_1159330658_n


6. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε συγγραφικά;

Τέλειωσα πριν λίγο καιρό το μυθιστόρημα μου “Γεννημένος Λούζερ”, το οποίο ξεκίνησα να το γράφω το 2010 και αυτήν την περίοδο το διορθώνω πριν πάρει τον δρόμο του εκδοτικού. Πριν λίγους μήνες ξεκίνησα και ένα άλλο μυθιστόρημα το οποίο το γράφω στα αγγλικά. Είναι δύσκολο πολύ λόγω γλώσσας αλλά θα το παλέψω.

7. Πώς βλέπετε την λογοτεχνία στις μέρες μας;

Για μένα, που γράφω είναι το σωσίβιο να αντέξω την καθημερινότητα. Να βρω τον εαυτό μου και ενδεχομένως και τους άλλους.

8. Ένα σχόλιο για το σήμερα;

Είναι όμορφο το τώρα για να το σπαταλάμε μέσα στο φόβο ή στην παραίτηση.

9. Μια ευχή για το μέλλον;

Να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε. Στον ύπνο έχει ενδιαφέρον, στο ξύπνιο είναι απαραίτητο.

Με λόγο ευθύ και αβίαστο η Ειρήνη Δερμιτζάκη θα μας περιμένει και στην παρουσίαση του βιβλίου. Εκεί που για πρώτη φορά θα γνωρίσουμε το πνευματικό της παιδί και θα έχουμε την ευκαιρία να την ρωτήσουμε κι άλλα πολλά γι αυτό. Κι η Ειρήνη, πάντα πρόσχαρη και καλόβουλη θα μας απαντά μέχρι το παιδί το δικό της να γίνει δικό μας κι η ίδια φίλη μας.

Παρουσίαση του “Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα” την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στο Polis Art Cafe της στοάς του βιβλίου στην Αθήνα.


Αριστείδης Καρεμφύλλης

http://www.ipareamas.gr


Παρουσίαση βιβλίου: «Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα» από τις εκδόσεις Anima στο Polis Art Cafe

Οι εκδόσεις Anima και η συγγραφέας Ειρήνη Δερμιτζάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Polis Art Cafe, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τη συγγραφέα σε μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική βραδιά με συζήτηση για το κοινωνικό θέμα της βίας σε έναν ευρύτερο προβληματισμό, ενώ απόσπασματα του βιβλίου θα παρουσιαστούν δραματοποιημένα από τις ηθοποιούς Δήμητρα Βαννού και Μάρα Μοτάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει η εκδότρια Άννα Ραζή.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ιστορίες ανθρώπων που ζουν ανάμεσα μας. Της γυναίκας της διπλανής πόρτας, του άντρα που περιμένει δίπλα σου στο φανάρι. Του παιδιού που χοροπηδά επιστρέφοντας από το σχολείο. Άλλοτε συγκινητικές κι άλλοτε αστείες. Βγαλμένες από την άνοστη καθημερινότητα ή το πιο εφιαλτικό παραμύθι. Γλύκα και πίκρα σε μια συνταγή που συνθέτει ολόκληρη τη ζωή ή μια φευγαλέα στιγμή των ηρώων. Είκοσι διηγήματα της βίας ή μήπως της απελπισμένης αναζήτησης για τρυφερότητα;
Βιογραφικό της Ειρήνης Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο και θέατρο στην Ελλάδα, και κινηματογράφο στο Λονδίνο. Γράφει σε διάφορα ιστολόγια και περιοδικά λογοτεχνίας. Έχει επίσης γράψει διάφορα κείμενα για το ραδιόφωνο, για comics, θεατρικά κείμενα και σενάρια για ταινίες μικρού μήκους. Έχει κερδίσει τρία βραβεία διηγήματος. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.
Λίγα λόγια για τις εκδόσεις Anima

Η ιστορία των εκδόσεων Anima ξεκινά το 2014. Έχοντας γνώσεις και πάθος για τη λογοτεχνία και επιθυμώντας να φέρουμε έναν νέο αέρα στην λογοτεχνική δημιουργία προτείνοντας τη δική τους εναλλακτική ματιά στο μέχρι τώρα παγιωμένο εκδοτικό σύστημα.
Πληροφορίες για το βιβλίο:

  • Τίτλος: Αυτό που δε γνωρίζω ακόμα
  • Συγγραφέας: Ειρήνη Δερμιτζάκη
  • Εκδόσεις: Anima Εκδοτική
  • Κυκλοφορία: 2016
  • Σελίδες: 132
  • ISBN: 978-618-5184-09-4
  • Τιμή: € 11,90
Πληροφορίες για την εκδήλωση:

Τοποθεσία: Polis Art Cafe
Διεύθυνση: Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο της Στοάς Βιβλίου
Ημερομηνία και Ώρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 στις 20:00
Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου