Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Εκτός εξωδικαστικού τα αγροτικά δάνεια


ΕΛΓΑ, Αγροτικά, Οικονομία
Τα "κόκκινα" δάνεια των αγροτών με αναφορά και στα παλιά αγροτικά δάνεια, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φετινών επιδοτήσεων και παλιότερων ενισχύσεων που οφείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δικαιούχους προγραμμάτων
απασχόλησαν την έναρξη της προχθεσινής εκπομπής της "ΚΡΗΤΗ TV" "Ώρα Αιχμής" με τον Μάνο Δασκαλάκη, ενώ στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρισκόταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Έδωσε μάλιστα ο υπουργός και κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα αγροτών γύρω από τα ζητήματα αυτά, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και περιθώριο για να στηρίξει την ύπαιθρο.
Αφού υπενθύμισε ότι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν να έχουν από τις Βρυξέλλες το "πράσινο φως" ώστε να δοθεί ως προκαταβολή το 70% της βασικής ενίσχυσης, ο υπουργός έκανε και την πρόβλεψη ότι τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών στο διάστημα από τις 24 έως τις 27 Οκτωβρίου. Από 'κει και πέρα, το υπόλοιπο συν οι εκκρεμότητες από τα τελευταία χρόνια θα καταβληθούν ως το τέλος του 2017. «Θέλουμε δηλαδή, κλείνοντας το 2017, να έχουμε μια κανονικότητα στις πληρωμές», είπε και διευκρίνισε ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες για το 2016 που θα "κλείσουν" τώρα με το κλείσιμο της χρονιάς.

Τα δάνεια
Αναφερόμενος στα "κόκκινα" δάνεια του αγροτικού χώρου, ο Βαγγέλης Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των "κόκκινων" των αγροτών και των "κόκκινων" δανείων των συνεταιριστικών οργανώσεων. «Είναι δύο ιδρύματα. Ένα είναι στο τραπεζικό σύστημα όπου βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Κι εκεί έχουμε "κόκκινα" δάνεια που αφορούν περίπου το 20% με 22%, ενώ αντίθετα ο μέσος όρος ξεπερνάει το 40%. Άρα εκεί η κατάσταση είναι πολύ καλή, σε σχέση πάντα εννοώ με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Εκεί, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και ιδιαίτερα ο σχετικός κανονισμός, μπορούν να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις-διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς».

Τα παλιά αγροτικά δάνεια
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα παλιά αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ, λέγοντας: «Υπάρχουν δάνεια τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι αυτά τα οποία έχουν μεταφερθεί στον εκκαθαριστή. Και εννοώ μετά τη μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτά είναι ληξιπρόθεσμα. Και ένα μέρος αυτών είναι και στην εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Εκεί υπάρχουν δυσκολίες. Και κυρίως ένα μέρος αυτών δεν μπορεί να μπει (σ.σ. αναφερόμενος σε όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αλλά γίνεται μια προσπάθεια για μεμονωμένους αγρότες να μπουν, προς αυτή την κατεύθυνση»...
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρέη των συνεταιρισμών. «Υπάρχει ένα μέρος αυτών που έχουν αδρανήσει. Έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή. Και πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταστάσεις πάρα πολύ χρήσιμες για τον αγροτικό χώρο. Εκεί προετοιμάζουμε εμείς μια νομοθετική παρέμβαση. Εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε ποιες είναι οι συνεταιριστικές οργανώσεις που έχουν κλείσει. Ποιες είναι οι περιουσίες τους. Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να παρέμβουμε να μην ξεπουληθούν. Δε σημαίνει ότι θέλουμε να πάρουμε. Θέλουμε να σώσουμε τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες που έχουν οι εγκαταστάσεις αυτές στον αγροτικό χώρο»...
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Βαγγέλης Αποστόλου από τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης σχετικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό, απάντησε ως εξής: «Εμείς του αγροτικού χώρου θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά η παραγωγική δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία αυτή την ώρα, είτε μεμονωμένων αγροτών είτε συνεταιρισμών, να μη σταματήσει με τίποτα. Γύρω από αυτή την άποψη, αντιλαμβάνεστε ότι από τη δική μας πλευρά θα υπάρξουν τέτοιες παρεμβάσεις που δε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

ΡεπορτάζΧριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου