Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Γιώργος Αλεβίζος: ΠΑΛΑΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ Αυτό το φιλέτο ποιός θα το πάρει...

                                                Οκτώβριος 2017

ΠΑΛΑΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΗΤΕΙΑΣ Αυτό το φιλέτο ποιός θα το πάρει...

(Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος – Πρόεδρος Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας )

Να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε στο παλαιό οινοποιείο της «Ένωσης», που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του S/M ΑΡΙΑΔΝΗ και όχι στο νέο που βρίσκεται στη «Γκέλα» Σητείας.
Το παλαιό οινοποιείο περιλαμβάνεται στο υπό ένταξη σχέδιο πόλης, περιοχή «Παπούρα» Σητείας. Βρίσκεται στη δεύτερη φάση της διαδικασίας ένταξης και επί πολλές πενταετίες λιμνάζει στο Σ.Τ.Ε. (Συμβούλειο Επικρατείας). Διερωτόμεθα εάν με την ένταξη συνεχίζουν να ασχολούνται οι επιφορτισμένοι από την Τοπική Αρχή. Ή μήπως περιμένουν οι μελλοντοδήμαρχοι να το εντάξουν στην προεκλογική τους ατζέντα. Εκτός και η παρούσα Αρχή «νεφτοποιήσει» το θέμα και τρέξει... με SUPER FAST TRACK ταχύτητα. Μας βρίσκει σύμφωνους το δικαιολογημένο παράπονο του Δημάρχου με αφορμή την παρουσίαση της PORSE στη Σητεία, που η πόλη μας δεν διαθέτει ξενοδοχεία να κοιτωνίσει τους περίπου 3000 αναμενόμενους επισκέπτες. Και θα καταφύγουν σε ξενοδοχεία όμορων πόλεων.

...Αλλού τρως, αλλού πίνεις, αλλού πας και το (τα) δίνεις.

Για το προσφερόμενο σητειακό τουριστικό προϊόν οι εντός πόλης κλίνες είναι ελάχιστες.

Να επαναλάβουμε το «τουριστικό προϊόν»:
Διεθνές Δημοτικό Αεροδρόμιο.
Γενικής χρήσεως ασφαλής λιμένας.
Αρχαιολογικοί και Μουσειακοί επισκέψιμοι χώροι – αίθουσες.
Δυνατότητες πολυποίκιλου περιηγητικού τουρισμού (Γεώπαρκο, Φαράγγι Νεκρών, Φαράγγι Ρίχτη).
Δυνατότητες Ιστιοπλοϊκού Τουρισμού (Κουρεμένος κ.α.).
Ήπιας κυκλοφορίας ασφαλτοστρωμένοι επαρχιακοί δρόμοι, ιδιαίτερης αρωματικής μυρωδιάς αγροτικής υπαίθρου και βιοποίκιλης πανιδοχλωρίδας.
Καθαρές παραλίες οργανωμένες και ανοργάνωτες. Με γκρίζα ή μαύρη ή κόκκινη άμμο. Με βότσαλα μικρά ή μεγάλα. Με βράχια για όποιους επιθυμούν βουτιές.
Πολυποίκιλα γεωργικά τροφικά προϊόντα. Παρθένο πολυβραβευμένο ελαιόλαδο. Καθαρή ανόθευτη τσικουδιά. Καλά ντόπια κρασιά, ακόμη και χύμα. Ιδιαίτερα το λευκό «Τοπλού», χάρη στο μεράκι και την υπομονή του Ηγουμένου κ. Φιλόθεου. Πολύχυμος νους. Έχει ανάγκη ο τόπος από παραγωγικούς ανθρώπους και όχι από ...καραφασούληδες.

Βεβαίως, εχθρός του καλού, το καλύτερο. Βεβαίως υπάρχουν άλυτα θέματα στην περιοχή, που δεν αγνοούμε, ούτε παραβλέπουμε. Είναι γνωστά, ας μην τα επαναλάβουμε.

Ας έλθουμε όμως στον πυρήνα του δημοσιεύματος μας.

Με τον χαρακτηρισμό «φιλέτο» του παλαιού οινοποιείου της «Ένωσης» εννοούμε τη γήπεδο (οικόπεδο) του χώρου και όχι τα κτίσματα.

Μέχρι εντάξεως του στο Σχέδιο Πόλης (Παπούρα) θεωρείται εκτός σχεδίου. Θα έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και δυνατότητα κατασκευής 100 ξενοδοχειακών κλινών. Πότε όμως θα ενταχθεί; Ίσως μας απαντήσουν οι αρμόδιοι. Θα επικαλεστούν την τροχοπέδη αργοπορία του Σ.Τ.Ε. Κάποιος θα πρέπει να διαθέσει αρκετό χρόνο στους προθαλάμους αυτών των υπηρεσιών.

Το ακίνητο, λόγω της οικονομικής σχέσης της «Ένωσης» με την Τράπεζα Πειραιώς, είναι προσημειωμένο από την Τράπεζα. Η διάθεση του ακινήτου θα οφελήσει τα συμβαλλόμενα μέρη (Ένωση – Τράπεζα) και όχι μόνον.

Το «ακίνητο φιλέτο» βρίσκεται σε πλεονεκτική εντός της πόλης θέση. Με περιφερειακή θέα, σχεδόν πανταχόθεν ελεύθερο. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης και την πλαζ της Σητείας. Αθόρυβο, ελεύθερα προσβάσιμο. Με δυνατότητα επέκτασης βορείως, νοτίως και δυτικά, εάν ο επενδυτής εξαγοράσει συνορεύουσες ιδιοκτησίες με ικανοποιητικούς για τα συμβαλλόμενα μέρη όρους. Εάν φυσικά βρεθεί επενδυτής.

Ο Πρόεδρος της TUI, ενός εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως τουριστικών οργανισμών παραθερισμού και κρουαζιέρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη χώρα μας, είπε «...στην Ελλάδα έχουμε 32 ξενοδοχεία και θα προσθέσουμε άλλα δέκα (10) στην Κρήτη και νησιά».

Η TUI διαθέτει δικό της αεροπορικό στόλο. Η Σητεία διαθέτει διεθνές αεροδρόμειο. Η TUI εξειδικεύεται στην κρουαζιέρα, διαθέτει την πελατεία. Η Σητεία διαθέτει ασφαλή αφετήριο λιμένα κρουαζιέρας. Η TUI από τα 2,5 εκατομμύρια τουριστών της στην Ελλάδα, που συνεχώς αυξάνονται, θα μπορούσε ελάχιστο ποσοστό να κατευθύνει στη Σητεία. Που, όμως, θα μείνουν; ...Ίσως και σε ξενοδοχείο που θα χτιζόταν στην περιοχή του παλαιού οινοποιείου Σητείας.

Κάποιος, όμως, πρέπει να προσεγγίσει την TUI. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Που ξέρεις;

Προς αποφυγήν συνειρμών δεν έχω ιδιαίτερο συμφέρον από την ένταξη της «Παπούρας» στο σχέδιο πόλης. Ούτε από την TUI. Έμμεσο συμφέρον έχω από την ανάπτυξη και πρόοδο της περιοχής μας, όπως όλοι οι συμπολίτες μας.


Γιώργος Αλεβίζος,
                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου