Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Νίκος Καραμανωλάκης: Κάποιες σκέψεις μετά τη παρουσίαση του υπέροχου βιβλίου του Μανόλη Τσαντάκη με τίτλο ''Αιωνόβιες ελιές της Κρήτης

Κάποιες σκέψεις μετά τη παρουσίαση του υπέροχου βιβλίου του Μανόλη Τσαντάκη με τίτλο ''Αιωνόβιες ελιές της Κρήτης και μετά την εξαιρετικού ενδιαφέροντος ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα εσπερίδα που έγινε χθες στο ΤΕΙ Σητείας γιά την ελιά και το λάδι.

1. Η Γιορτή Σουλτανίνας πρέπει να αναβιώσει ως Γιορτή Ελιάς πλέον. Το έχω ήδη προτείνει στη Περιηγητική Λέσχη και το επαναλαμβάνω προς πάσα κατεύθυνση. Πολυήμερο αυγουστιάτικο γλέντι με έντονο σητειακό άρωμα, έκθεση και προβολή προϊόντων λαδιού ,ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, προσκεκλημένοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι και περιμετρικά πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τα λαογραφικά μουσεία να παρουσιάζουν θέματα παρμένα από τη παράδοση, τη ιστορία και το πολιτισμό μας (απόσταξη, οινοποίηση, υφαντουργία, σητειακή μουσική, βιβλία τοπικών συγραφέων, προβολή τουριστικών προορισμών, έκθεση φωτογραφίας και πολλά-πολλά άλλα)
2. Το ελαιόλαδο είναι φάρμακο. Η ΕΕ(Κανονισμός αριθμ. 432/2012) συνιστά καθημερινή χρήση 20 γραμ. ελαιολάδου (μιάμισυ κουταλιά σούπας) υπό τη προϋπόθεση ότι αυτό περιέχει πολυφαινόλες που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Το αγγουρόλαδο που προέρχεται απο σωστή ελαιοποίηση (δόθηκαν σχετικές οδηγίες στην εσπερίδα) είναι το πλέον κατάλληλο

3. Η κατανάλωση ελαιολάδου συνεχώς μειώνεται ενώ αντίθετα η κατανάλωση σπορέλαιων λόγω άγνοιας και οικονομικής κρίσης έχει αυξητική τάση. Όταν τα σπορέλαια μαγειρεύονται, επειδή είναι πολύ ευάλωτα στην οξείδωση γίνονται τοξικά (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αυτοάνοσα κ.α.) ενώ παράλληλα καταστρέφεται η βιταμίνη Ε άρα και η αντιοξειδωτική τους δράση. Πρέπει να χρηματοδοτηθούν μελέτες που να αποδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου


4. Το νερό στο στάδιο της ελαιοποίησης παίζει σημαντικό ρόλο. Αν περιέχει μολυντές ( χλώριο, μικρόβια, εντομοκτόνα κ.α.) η ποιότητα του ελαιολάδου θα υποβαθμιστεί. Πιθανόν να πρέπει να εξεταστεί η χρήση προϊόντων επεξεργασίας νερού στα ελαιουργεία όπως π.χ. συστήματα αντίστροφης όσμωσης

5. Η τυποποίηση του ελαιολάδου με το χαρακτηρισμό ΠΟΠ στον τόπο παραγωγής του, δηλαδή στο Δήμο Σητείας , είναι μονόδρομος. Πρέπει να γίνει προσφυγή στο αρμόδιο υπουργείο. Μη ξεχάσουμε όμως πάλι τις Λιθίνες....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου