Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Παντελής Πετυχάκης: Η Προτομή του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ ΚΟΡΝΑΡΟΥ

Του Παντελή Πετυχάκη
Πρώην Δημοτικού Συμβούλου
  
Σε δημοσίευμα του ο συμπατριώτης μας Ερρίκος Σκουλούδης σχολιάζει όσα προ καιρού είδαν το φως της δημοσιότητας για κατασκευή κόκκινης καρδιάς.. κλπ.. Κάνει μια πρόταση «Η πόλη του Ηρακλείου τίμησε τον Ηρακλειώτη γαμπρό, όπως τον απεκάλεσε ο τότε δήμαρχος, και ανέθεσε σε καλλιτέχνη να στολίσει μια από τις κεντρικές πλατείες της με ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από το έπος του μεγάλου μας ποιητή. Άραγε η πρωτεύουσα της γενέθλιας γης του δεν θα έπρεπε να αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία;»
Με αφορμή τα παραπάνω επανέρχομαι σε παλαιότερο σχολιασμό μου για την λάθος μεταφορά της προτομής μέσα από τον κήπο , δίπλα στην κεντρική μας πλατεία, στη σημερινή του θέση. Πρότεινα και εγώ η προτομή να μεταφερθεί στον κήπο και να τοποθετηθεί σε πέτρινη βάση, όπως ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Θωμάς Θωμόπουλος το είχε σχεδιάσει με ανάθεση επιτροπής Σητειακών με πρόεδρο τον δάσκαλο μου Εμμ. Σταυρακάκη.
Η προτομή αρχικά το 1930, χρονολογία της γέννησης μου, τοποθετήθηκε στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου – Αγίας Αικατερίνης, περιστοιχισμένη με σφυρήλατο κάγκελο και αλιτάνα με λουλούδια. Αν ενθυμούμε καλά την δεκαετία του 1960 μεταφέρθηκε στον δημοτικό κήπο πάνω στην ίδια πέτρινη βάση χωρίς το κάγκελο. Επί δημαρχίας του Νίκου Κουρουπάκη μετεφέρθηκε στην σημερινή παραλιακή θέση με την κακοποίηση της αρχικής αρχιτεκτονικής μορφής της, όπως σχολιάσθηκε τότε.
Εάν μεταφερθεί στον κήπο , στην πλευρά προς το ΙΤΑΝΟΣ, στη θέση που υπήρχε το περίπτερο, να τοποθετηθούν στις τρείς πλευρές ανάγλυφες παραστάσεις από το έργο του ποιητή που θα έχουν σχέση με την αγάπη και τον όρκο για παντοτινή πίστη.
Σ΄ αυτό θεωρώ ότι ο καθηγητής Μιλτιάδης Παπαδάκης και ο συμμαθητής μου ο Γιάννης ο Χλουβεράκης, ασφαλώς και άλλοι που έχουν ασχοληθεί με το έργο , θα μπορούν να κάνουν υπεύθυνες προτάσεις. Φυσικά με την επιλογή των κατάλληλων στοίχων που θα αναγράφονται κάτω από τις παραστάσεις. Μπροστά από αυτή την κατασκευή ένα καλοσχεδιασμένο σφυρήλατο κάγκελο θα προστατεύει το έργο.
Αν καταφέρουμε να καθιερώσουμε στο χώρο αυτό να πηγαίνουν οι νεόνυμφοι να δίνουν τον όρκο τους και να φωτογραφηθούν πριν πάνε στο δημαρχείο για τον πολιτικό τους γάμο ή στην εκκλησία, ίσως να πετύχουμε πανελλαδική και όχι μόνο προβολή της πόλης
μας. Ίσως ακόμα κάποια ζευγάρια να προτιμήσουν την πόλη μας για τον γάμο τους.

Τα επακόλουθα είναι γνωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου