Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη με θέμα: " Για το κτιριακό πρόβλημα των μηχανολογικών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Σητείας".

 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Για το κτιριακό πρόβλημα των μηχανολογικών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ Σητείας.

Το ΕΠΑΛ Σητείας είναι χωρίς αίθουσες μηχανολογικών εργαστηρίων από το 2005, μετά από καθίζηση που έγινε στο τμήμα αυτό του κτιρίου. Το πρόβλημα αυτό δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Για την πραγματοποίηση των μαθημάτων των μηχανολογικών εργαστηρίων, ο μηχανολογικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε σε άλλες άσχετες αίθουσες σε διάφορα σημεία του σχολικού συγκροτήματος.

Τα μηχανολογικά εργαστήρια του ΕΠΑΛ Σητείας αποτελούνται από ένα εργαστήριο μηχανολογικών κατασκευών, ένα εργαστήριο ψύξης-κλιματισμού, ένα εργαστήριο εργαλειομηχανών και ένα εργαστήριο αυτοκινήτων.
Οι αίθουσες που ‘’προσωρινά’’ διατίθενται για τα μαθήματα είναι μικρές, ακατάλληλες και επικίνδυνες. Δεν τηρούν τις προδιαγραφές των εργαστηρίων ούτε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Μετά βίας χωρούν οι μαθητές, όρθιοι, στο εργαστήριο ψύξης όπως και στο εργαστήριο εργαλειομηχανών όπου υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας με πιθανότητα ατυχήματος. Το εργαστήριο μηχανολογικών κατασκευών γίνεται σε ένα μικρό χώρο χωρίς εξαερισμό, ενώ το εργαστήριο αυτοκινήτων γίνεται σε υπόγειο χώρο χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό.
Παράλληλα υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης χώρων. Τα μηχανολογικά εργαστηριακά μαθήματα γίνονται με υπεράνθρωπες προσπάθειες χάρη στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών και με κίνδυνο ατυχήματος.
Επιπλέον, το 2010 έγινε καθαίρεση τοιχοποιίας από την τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λασιθίου ώστε να γίνει οπτικός έλεγχος του φέροντος οργανισμού (κολώνες, δοκοί, πέδιλα) με σκοπό την εκπόνηση μελέτης στατικής ενίσχυσης. Από τότε οι αίθουσες των μηχανολογικών εργαστηρίων εγκαταλειμμένες και μισογκρεμισμένες έχουν στοιχειώσει για να επιδεικνύουν την εγκατάλειψη του κράτους απέναντι στα οξυμένα προβλήματα της παιδείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, Πότε επιτέλους θα δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΕΠΑΛ Σητείας και τι μέτρα θα παρθούν έως τότε ώστε να πραγματοποιούνται τα εργαστήρια σε κατάλληλους και ασφαλείς χώρους.

Ο Βουλευτής


Μανώλης Συντυχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου