Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ  ΝΑ  ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.

Η δημοτική αρχή της Σητείας κατά την συνεδρίαση της 6 Ιουνίου 2017   αρνήθηκε να συζητήσει  το καίριο ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία της Σητείας και απειλεί την διαβίωση 22 λαϊκών οικογενειών της Σητείας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και προσπάθησε με όση δύναμη έχει στο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση για να ενισχυθεί η θέση των εργαζομένων που διώκονται το τελευταίο διάστημα από την εργοδοσία της ανώνυμης εταιρείας με παράνομες απολύσεις και  εκφοβιστικές μηνύσεις.

Η δημοτική αρχή δεν  δέχτηκε να πάρει θέση για τις απολύσεις κρατώντας την ίδια απόσταση από τον θύτη και το θύμα.  Για μια ακόμη φορά πιστή  στην κυρίαρχη πολιτική την οποία υπηρετεί, υπερασπίζεται το κέρδος μεγάλων επιχειρήσεων( όπως είναι η συγκεκριμένη με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 700 χιλ ετησίως).
  Στο δημοτικό συμβούλιο διαχρονικά όλοι (πλην της δημ. συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης) μιλούν για ανάπτυξη της περιοχής  με την δικαιολογία ότι έτσι  εξασφαλίζονται θέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους της Σητείας. Περνούν την θέση  ότι εργαζόμενοι και εργοδοσία είναι στο ίδιο στρατόπεδο και αυτό  εξασφαλίζει το καλό όλων. Για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν .
Όταν η εργοδοσία  βλέπει ότι πιθανόν να απειληθούν τα συμφέροντά της  από την διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων όπως είναι η σύσταση σωματείου  δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο  που της έχει εξασφαλίσει το δικό της καπιταλιστικό κράτος. Και μπορεί να ξεκινάει με απολύσεις  και να φτάνει και σε μηνύσεις  στους εργαζομένους που μέχρι τώρα δημιουργούσαν με τον ιδρώτα τους  τα κέρδη της.
Σε ένα τέτοιο κρίσιμο σημείο βρισκόμαστε τώρα όπου τα συμφέροντα εταιρείας και εργαζόμενων  είναι φανερό ότι είναι χωριστά, αυτό δηλαδή που είναι η πραγματικότητα πάντα και παντού.
Σε αυτό το κρίσιμο  ζήτημα ζητήθηκε  να πάρει θέση  η δημοτική αρχή και η  μείζων αντιπολίτευση.
Η μείζων αντιπολίτευση εξέφρασε την θετική στάση της να συζητηθεί το θέμα αλλά υπερασπίστηκε την θέση ότι η ανώνυμη εταιρία είναι τόσο απαραίτητη όσο και οι εργαζόμενοι , θέση που στην ουσία της δεν διαφέρει από την πολιτική που υπερασπίζεται και η σημερινή δημοτική αρχή.
Από την άλλη ο  δήμαρχος  σε όλους τους τόνους διακηρύσσει πως αγωνίζεται  για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη για να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τους Σητειακούς. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να το  αποδείξει στην πράξη , υπερασπίζοντας τις θέσεις εργασίας των 22 εργαζομένων της ανώνυμης εξαγωγικής  εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ». Και οι μάσκες έπεσαν. Αρνήθηκε  την στήριξη των εργαζομένων για να μην κινδυνεύσει η ανώνυμη εταιρεία στέλνωντας στην ανεργία 22 ακόμη εργαζόμενους με ότι αυτό σημαίνει για τις οικογένειές τους αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Απέναντι στον δήμαρχο Σητείας και στους ομοίους του που αποτελούν την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ,  βρίσκονται οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι με λαμπρό παράδειγμα τον δήμαρχο Πάτρας που όχι μόνο υπερασπίζεται το δίκιο των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας αλλά οργανώνει κινητοποιήσεις σε διαδημοτικό επίπεδο όπως ήταν η μεγαλειώδης πορεία για την ανεργία από την Πάτρα στην Αθήνα και αυτές που γίνονται αυτό τον καιρό στην Πάτρα..
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας μπαίνουμε κάτω από την σημαία των εργατών όταν δημοτική αρχή και μείζων αντιπολίτευση  μπαίνουν επί της ουσίας κάτω από την σημαία της εργοδοσίας. Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων της ανώνυμης εταιρείας, το δικαίωμά τους στην δουλειά και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Θα αγωνιστούμε για την εργατική αλληλεγγύη και την στήριξη των εργατών που σηκώνουν κεφάλι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Η συμμαχία των εργατών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς , των αυτοαπασχολουμένων μπορεί να δώσει προοπτική στους αγώνες και ήδη φορείς και σωματεία της Σητείας στέκονται στο πλάι των απολυθέντων.
Οι εργαζόμενοι είναι που δημιουργούν τα κέρδη της ανώνυμης εταιρείας είτε με την προηγούμενη διοίκηση είτε με την τωρινή. Αυτοί έχουν την δύναμη όταν είναι ενωμένοι και σηκώνουν κεφάλι για να υπερασπιστούν το δίκιο τους . Υπάρχουν κόντρες στην ανώνυμη εταιρεία αλλά με οποιαδήποτε εξέλιξη στο στόχαστρο μπαίνουν οι εργάτες. Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν αν  μετέχουν – όπως επιδιώκουν κάποιοι-στις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μεταξύ του πρώην ΔΣ και του νυν.
Χωρίς τους εργαζόμενους δεν θα υπήρχε παραγωγή και η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα είχε κέρδη 700χιλ ευρώ. Χωρίς την εργοδοσία θα υπήρχε παραγωγή και τα κέρδη θα ανήκαν στους εργαζόμενους που τα έβγαλαν με τον ιδρώτα τους.
Το σύνθημα  ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά με την οργανωμένη και αποφασιστική πάλη των εργατών.

    ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΗΤΕΙΑΣ  7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου