Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Ηλίας Μεγαγιάννης: Εμφανής η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας στην Σητεία

Μία πλειοψηφική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κάποιες πρωτύτερες κινήσεις τακτικής, ήταν ικανές για να διαλύσουν τη δομή της Δημοτικής Αστυνομίας στην Σητεία. Μία ακατανόητη για πολλούς απόφαση που κρίνεται ποικιλοτρόπως, όμως, έχει ένα σίγουρο χαρακτηριστικό… είναι μη αναστρέψιμη.Αν γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο, θα θυμηθούμε ότι οι απανωτές αναδιαρθρώσεις των αστυνομικών υπηρεσιών, μειώσανε στο ελάχιστο την μόνιμη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας στην περιφέρεια. Αστυνομικοί Σταθμοί έκλεισαν, υπηρεσίες συγχωνεύθηκαν και τα εναπομείναντα Αστυνομικά Τμήματα των αστικών κέντρων, υποφέρουν από λειψανδρία.
Κρίνοντας από την τροπή των γεγονότων, θα περίμενε κανείς ότι δεν θα υπήρχε καν δίλλημα για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Ειδικά αν συνυπολογιστεί, η πληθώρα αρμοδιοτήτων και το επιπρόσθετο έργο για τα αποδυναμωμένα Αστυνομικά Τμήματα, ως απόρροια της απουσίας Δημοτικών Αστυνομικών.
Παρά ταύτα, η δημοτική Αρχή του δήμου Σητείας, είχε διαφορετική γνώμη. Πολύ πιο διαφορετική κι από τους άλλους δύο δήμους του νομού Λασιθίου και όχι μόνο. Διαβάστε παρακάτω μερικούς τίτλους ειδήσεων από ΜΜΕ που αφορούν στην λειτουργία της δημοτικής Αστυνομίας…
-Diorismos.gr «Mε αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, προκηρύσσεται η πλήρωση 26 συνολικά θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας από τους Δήμους Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου»
 -Candianews (03/09/2015) «Ενέκρινε σειρά αρμοδιοτήτων για την επανασυσταθείσα Δημοτική αστυνομία το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου»
-Dikaiologitika.gr (30/10/2015) «Γνήσιο της Υπογραφής κατ’ οίκον από τη Δημοτική Αστυνομία»
-ΗΧΟnews (08/03/2017): «Δημοτική Αστυνομία και Α.Τ. Ιεράπετρας, βεβαίωσαν παραβάσεις σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς»
-Candianews (20/04/2017): «Δήμαρχος Ιεράπετρας: Σημαντικό έργο από τη Δημοτική Αστυνομία στα δύο έτη επαναλειτουργίας της»
-Ράδιο Λασίθι Τρίτη (16/05/2017): «Σφραγίσεις καταστημάτων και αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων από τη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας»
Μία ενδεικτική αναφορά που καταδεικνύει την αναγκαιότητα, αλλά και την προσφορά στις περιοχές όπου η Δημοτική Αστυνομία υποστηρίχθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην γειτονική Ιεράπετρα, η Δημοτική Αστυνομία επανασυστάθηκε μόλις με 1 άτομο. Πλέον, διαθέτει το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό, ανεξάρτητο γραφείο και ειδικό αστυνομικό όχημα.
Άραγε, η Σητεία δεν είχε την ανάγκη των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας; Η απάντηση είναι εύκολη, αφού υπήρχε και υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Η δυσκολία απάντησης βρίσκεται στο ερώτημα: Γιατί δεν επανασυστάθηκε; Και τελικά, ποιος ο λόγος υστέρησης απαραίτητων δομών, σε ένα δήμο με συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έμεινε χωρίς αντικείμενο σύγκρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου