Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ –ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ 2016

Στην μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 26/10/2017 συζητήθηκε η έγκριση ισολογισμού- απολογισμού για το οικονομικό έτος 2016. Από τους δείκτες και τα στοιχεία αποτυπώνεται η τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται από τις οικονομικές υπηρεσίες προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να βαδίσει στο δυσμενές οικονομικό τοπίο, ευοίωνα. Βάσει των στοιχείων, φέτος έχουμε θετικό ισολογισμό κατά 98.000 περίπου, σε σχέση με το 2015 όπου και εμφανίσαμε ζημία 21.000 περίπου και το 2014, που είχαμε ζημία 786.000 περίπου . Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Σητείας από συστάσεως του εμφανίζει θετικό πρόσημο στον οικονομικό απολογισμό. Το παραπάνω οφείλεται στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και τα λειτουργικά μας έξοδα , παρά την μειωμένη χρηματοδότηση από το κράτος. Η οικονομική υπηρεσία εργάζεται συντεταγμένα παρά την υποστελέχωση και την αύξηση του φόρτου εργασίας, την οποία ευχαριστώ προσωπικά. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουμε αυξήσει τα έσοδά μας, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις λειτουργικές δαπάνες, υπάρχει έλεγχος σχεδόν στα πάντα. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε στο μέτρο του δυνατού να μην μειώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη και πλέον να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Πλέον μπορούμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα αναπτυξιακά πλάνα για την περιοχή της Σητεία.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας αφορά και την άρδευση, ένα ιδιαίτερα νευραλγικό κομμάτι όσον αφορά το Δήμο και την αγροτική παραγωγή. Θεωρούμε ότι γίνεται καλύτερη διαχείριση και μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη του υδάτινου δυναμικού , όχι μόνο στη λογική της χρήσης του ως παραγωγικό αγαθό, αλλά και ως φυσικό πόρο και πολύτιμο αγαθό στο σύνολο του.

Αρχή μας είναι να λειτουργήσουμε με γνώμονα την χρηστή διαχείριση , το συμφέρον των συνδημοτών μας και να αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία την υπεραξία που δημιουργείται από τα έργα , τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που έχουμε δημιουργήσει αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε , κάνοντας χρήση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στην διάθεση του ο δήμος Σητείας . Στο επόμενο διάστημα ξεκινούμε την δημοπράτηση των παραδοτέων για το διασυνοριακό πρόγραμμα interegg με τίτλο GEO-IN το οποίο αφορά την δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και πληροφόρησης του γεωπάρκου Σητείας στα Μέσα Μουλιανά , την βελτίωση της πρόσβασης στο φαράγγι του Ρίχτη , την σήμανση και διάνοιξη γεωδιαδρομών στην περιοχή εκείνη ύψους 145.000 ευρώ περίπου .Παράλληλα με πυρετώδεις διεργασίες ετοιμάζουμε την κατασκευή Πλανηταρίου στην περιοχή των Έξω Μουλιανών μέσα από το διασυνoριακό πρόγραμμα interegg με τίτλο GEO-STARS ύψους 900.000 ευρώ περίπου .Τα παραπάνω έργα αποτελούν ισχυρό σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των δημοτικών κοινοτήτων του βορίου άξονα του δήμου Σητείας στην δυτική είσοδο του γεωπάρκου , μιας και θα αυξήσει τοπικά την αναγνωσιμότητα και την επισκεψιμότητα τους. Στο αμέσως επόμενο διάστημα επεξεργαζόμαστε την τελική πρόταση που θα υποβάλλουμε στην είδη εγκεκριμένη με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για δημιουργία Ο.Χ.Ε. (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) σε συνεργασία με το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και τον Εθνικό Δρυμό του Φαραγγιού της Σαμαριάς ,ύψους 13.000.000 ευρώ . Άμεσα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για τα τοιχία αντιστήριξης του δημοτικού σταδίου Σητείας ύψους 380.000 ευρώ , η πιστοποίηση και βελτίωση των παιδικών χαρών της πόλης ύψους πάνω από 60.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία του μεγάλου έργου για την αγροτική οδοποιία.

Αυτά και μόνο είναι μερικά από τα απτά έργα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου Σητείας για το αμέσως επόμενο διάστημα .

Διαφαίνεται λοιπόν πως τελικά η προσπάθεια των τελευταίων ετών αλλάζει τα δεδομένα στον δήμο Σητείας .

Στο προσκλητήριο της ανάπτυξης ,της εξωστρέφειας και της προόδου δηλώνουμε παρόντες .



Ο αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών και πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Λεωνίδας Τερζής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου