Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

3 Νοεμβρίου. Του Άη Γιώργη του Μεθυστή.



Για τους αρχαίους Έλληνες ο Διόνυσος ήταν ο  θεός του κρασιού. Αργότερα την θέση του  πήρε ο  Άη Γιώργης και οι οινοπαραγωγοί περιμένουν  την εορτή του τις 3 Νοεμβρίου για να ανοίξουν τα βαρέλια και να δοκιμάσουν το νέο κρασί.  Λόγω του ότι αυτή την ημέρα πολλοί πίνουν και μεθούν ονόμασαν τον  άγιο Γεώργιο, Μεθυστή

For ancient Greeks  Dionysus was the god of wine. Later his position took Saint George who became the patron saint of the new wine. Winemakers wait  the feast of his relics  on  November 3  to open the barrels and taste the new wine. And since many people got drunk on that day dubbed the saint Ai-Giorgis o Methystis (Saint George the intoxicator)






http://praisos.blogspot.gr
==========================================================

Katerina Skarvelaki : ΑΙ-ΓΙΩΡΓΗ ΤΟΥ ''ΜΕΘΥΣΤΗ'' ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/11/2017







==========================================================
Παλαιότερες δημοσιεύσεις



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαγιαννάδων πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 3-11-2012 εκδήλωση στο εξωκκλήσι του Αϊ - Γιώργη του «Μεθυστή». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οινοπαραγωγοί της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να παρουσιάσουν κρασιά φετινής εσοδείας, καθώς επίσης να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις με άλλους ερασιτέχνες αλλά και έμπειρους επαγγελματίες οινοπαραγωγούς.



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παπαγιαννάδων πραγματοποίησε εκδήλωση στο εξωκκλήσι του Αϊ - Γιώργη του «Μεθυστή» το πρωί της Κυριακής 3-11-2013. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οινοπαραγωγοί της περιοχής και είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να παρουσιάσουν κρασιά φετινής εσοδείας, καθώς επίσης να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις με άλλους ερασιτέχνες αλλά και έμπειρους επαγγελματίες οινοπαραγωγούς.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Γιώργος Αυγουστινάκης
3η Νοεμβρίου, η γιορτή του Άη Γιώργη του μεθυστή! Έτσι έχει καθιερωθεί στο Ελληνικό λαϊκό εορτολόγιο. Σε πολλά χωριά της Κρήτης την εορτάζουν με παραδοσιακό τρόπο. Η πιο γνωστή συνήθεια είναι να ανοίγουν τα κρασοβάρελα και να δοκιμάζουν το νέο κρασί. Από το κρασί αυτό προσκομίζουν στην εκκλησία που γιορτάζει μπουκάλια με κρασί της νέας σοδειάς για να ευλογηθεί από τον ιερέα. Η συνήθεια του ανοίγματος των βαρελιών ανατρέχει στην αρχαία Ελλάδα.Το άνοιγμα των πιθαριών με το καινούριο κρασί ήταν ενταγμένο στην επίσημη εορτή των Ανθεστηρίων.
Στην πραγματικότητα όμως την ημέρα αυτή γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου, δηλαδή η μεταφορά τους στη Λύδα της Ιόππης (Παλαιστίνης), πατρίδα της μητέρας του Πολυχρονίας, ενώ ο πατέρας του άγιος Γερόντιος ήταν από την Καππαδοκία. Γιορτάζονται επίσης και τα εγκαίνια του ιστορικού ναού του, που σώζεται και είναι σεβαστός όχι μόνο από τους χριστιανούς αλλά και από τους μουσουλμάνους, οι οποίοι τον ονομάζουν "Χάνταρ" δηλ. "Πράσινο".
Αν ανατρέξει κάποιος στη λαογραφία της Κρήτης, θα συναντήσει πολλά έθιμα και παραδόσεις για την ημέρα αυτή. Ας ακολουθήσουμε κι εμείς, νοερά, το έθιμο με τα παρακάτω δίστιχα:


Τ’ Άη Γιώργη του μεθυστή ανοίγουν το βαρέλι,
κρασί οι νέοι πίνουνε, αλλά κι ο γέρος θέλει.
Κρασί, μεζέδες, όρεξη, τα έχει η παρέα,
το κοκκινέλι εγγύηση να τα περνούμ’ ωραία.
Από σταφύλια διαλεκτά έβγαλα καλό μούστο,
υπέροχό ‘ναι το κρασί και το τραπέζι πλούσο.
Από σταφύλια διαλεχτά έβγαλα καλό μούστο,
παρέα με φίλους γκαρδιακούς έχει μεγάλο γούστο.
Γουστάρω τσι παρέες σας, αγαπητοί μου φίλοι,
Μάλιστα αν έχω και κρασί από καλό σταφύλι.
Ελάτε να τσουγκρίσομε γεμάτο το ποτήρι,
μ’ όρεξη και καλή καρδιά δε σας χαλώ χατήρι.
Πολλά ποτήρια θα τα πιω κι ας ζαλιστώ, αν λάχει,
την κρίση θα τη διώξομε(;), που κακό χρόνο να ‘χει.
Μόνο η ζάλη του κρασιού τον πόνο μου τον πνίγει,
σκουντρώ ποτήρι, κάνω ευχή, η τρόικα να φύγει.
Να φύγει, να γλιτώσομε, το έχει παρακάνει
κι απ’ το πολύ το στρίμωγμα όλους θα μας ξεκάνει.
Κι όταν θα μας ‘ποχαιρετά, να φύγει μακριά μας,
θα πιούμε πάλι κάμποσες, να το χαρεί η καρδιά μας!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΑΚΗΣ
συνταξιούχος δάσκαλος

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σ' όσους σήμερα γιορτάζουν. Επίσης στα χωριά που σήμερα τιμούν τον Άγιο Γεώργιο, ανάμεσα σ΄αυτά και η γενέτειρα της συζύγου μου Γαλιά Ηρακλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου