Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: Όχι στον ισοπεδωτικό και άδικο στιγματισμό των εξαρτημένων

Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλονται τις τελευταίες μέρες από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δύο αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση και να δηλώσουμε τα ακόλουθα:
Τα σχετικά με τα αποτρόπαια γεγονότα ρεπορτάζ συνδέουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τις εγκληματικές πράξεις με την κατάχρηση ναρκωτικών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κάθε αναγνώστης, ακροατής ή τηλεθεατής να οδηγείται στο λαθεμένο και αυθαίρετο συμπέρασμα ότι η εγκληματική πράξη αποτελεί φυσικό επακόλουθο της χρήσης των ναρκωτικών. Αυτή η αντίληψη εκτός από προκατειλημμένη είναι και εντελώς αντιεπιστημονική,ενώ παράλληλαδιαμορφώνει στην κοινή γνώμη την εσφαλμένη αντίληψη ότι κάθε εξαρτημένος ή χρήστης ναρκωτικών ή άλλων ψυχοτρόπων ουσιών αποτελεί έναν εν δυνάμει δολοφόνο. Ούτε με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και έρευνα, αλλά ούτε και από τη μακρόχρονη εμπειρία μας προκύπτει ένας τέτοιος συσχετισμός. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες (ή είναι εξαρτημένοι από αυτές), είναι άνθρωποι με διαφορετικές προσωπικότητες, συμπεριφέρονται όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι και δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν εγκλήματα κατά της ζωήςαπό τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία ναρκωτική ουσία της οποίας η λήψη να οδηγεί νομοτελειακά στο έγκλημα. Η δαιμονοποίηση των ναρκωτικών που επιχειρείται από μερίδα των ΜΜΕ γεννά υποψίες, αφού αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τις πραγματικές αιτίες αυτών των εγκληματικών πράξεων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους προκατειλημμένες, εύκολες και επιφανειακές δημοσιογραφικές προσεγγίσεις οδηγούν σε έναν άδικο ρατσιστικού τύπου στιγματισμό που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εξαρτημένων και επιδεινώνει τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.


Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι προγράμματα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργούν με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Βασικός στόχος τους είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας. Πρόκειται για «στεγνά» (που δεν χορηγούν δηλαδή υποκατάστατα) και ανοιχτά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε ενήλικες -άνδρες και γυναίκες- και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά και Σητεία.

--
Α.Π.Θ.-Τμήμα Ψυχολογίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
Με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
Μ. Καταπότη 57
Τηλέφωνο-Φαξ: 2843029620

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου