Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Το 1ο Γυμνάσιο σε Διεθνική Συνάντηση στην Ισπανία στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο San Fernando της Ισπανίας, από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου 2017, η 1η διεθνική συνάντηση των εταίρων του τριετούς προγράμματος (2017-2020) Erasmus+ CASF(«Culture Against School Failure», «Ο πολιτισμός ενάντια στη σχολική αποτυχία») που υλοποιείται από το 1ο Γυμνάσιο Σητείας. Το σχολείο αντιπροσώπευσαν οι κ. Φουστέρη Σοφία, η κ. Νεοφώτιστου Ελευθερία και η κ. Στεπανιάν Τζίνα. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οκτώ χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία, Ελλάδα, Πολωνία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Κύπρος), γεγονός που κατέστησε την συνάντηση ιδιαίτερα γόνιμη σε ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη των αποστολών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το σχολείο Escuela San José στο San Fernando. Οι εκδηλώσεις υποδοχής από ομάδα μαθητών και καθηγητών προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση. Ο Διευθυντής του σχολείου εκφώνησε θερμό λόγο, ενώ ομάδες μαθητών παρουσίασαν την εκδήλωση, τραγούδησαν, χόρεψανflamenco και μοντέρνο χορό και έκαναν ταχυδακτυλουργικά τρικ. Δεν έλειψαν τα κεράσματα με τοπικές λιχουδιές.


Τις επόμενες μέρες, τα μέλη των αποστολών επισκέφτηκαν τις τάξεις του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και δέχτηκαν ερωτήσεις από τους μαθητές κυρίως για το εκπαιδευτικό σύστημα των χωρών μελών.
Παράλληλα οι εταίροι, αφού παρουσίασαν τα σχολεία τους, χωρίστηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν πάνω σε ερωτηματολόγια και τεύχη δραστηριοτήτων που θα δίδονται στους μαθητές των κατασκηνώσεων με χρήσιμες προτάσεις και τροποποιήσεις στην Αγγλική γλώσσα, ώστε να μπουν οι βάσεις επικοινωνίας. Επίσης, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα δραστηριοτήτων (τηλεδιασκέψεις, erasmus corners, videopresentations, συναντήσεις), κατανεμήθηκαν αρμοδιότητες και λήφθηκαν αποφάσεις για τον συντονισμό και το περιεχόμενο των επόμενων συναντήσεων. Οι συντονιστές συζήτησαν για επιμέρους θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η χρηματοδότηση, το mobility tool, την υποδομή των κατασκηνώσεων που θα φιλοξενήσουν μαθητές, τους τρόπους και τη συχνότητα επικοινωνίας μαθητών και καθηγητών κ.ά. Το ελληνικό σχολείο ορίστηκε υπεύθυνο ανάμεσα στα άλλα, για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση της επίσημης ιστοσελίδας του έργου, για τον διαγωνισμό λογότυπου και για την έκθεση της πρώτης γλωσσικής-πολιτιστικής κατασκήνωσης στην Πολωνία, τον Μάρτιο του 2019.

Τέλος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη, να επισκεφτούν το Δημαρχείο, το Κάστρο, το Ναυτικό Μουσείο, τον Καθεδρικό Ναό, το Θέατρο του SanFernando, τη γειτονική πόλη Cádiz, η οποία βρέχεται από τον Ατλαντικό, τη Jerez de laFrontera, για να ξεναγηθούν στο διεθνές οινοποιείο Díez Mérito, το θέρετρο Conil de la Frontera, όπου παρατέθηκε γεύμα από τον Διευθυντή του Σχολείου και να γνωρίσουν τον ξεχωριστό πολιτισμό της Ανδαλουσίας μέσα από τις γεύσεις, τους χορούς και τα έθιμα του τόπου.
Επίσκεψη που πλούτισε τον νου και την ψυχή, δημιούργησε τι προϋποθέσεις ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας των εταίρων χωρών και συντέλεσε στην συνειδητοποίηση πως η Ευρώπη με τους πολίτες της αποτελεί μια αληθινή οικογένεια, μια γειτονιά του κόσμου…

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δίνονται στο ιστολόγιο τουσχολείου, http://1gymsitias.blogspot.gr/ και στη διεύθυνση: http://users.sch.gr/fousteri/casf/


Εκ του 1ου Γυμνασίου Σητείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου