Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Συμμετοχή του Δημάρχου Σητείας στην ημερίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων.

Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, την πρώτη που έφερε κοντά όλους τους επικεφαλής των Δήμων που υλοποιούν το πρόγραμμα ESTIA για τη στέγαση προσφύγων, με σκοπό να ανταλλάξουν εμπειρίες στην υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, να συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν προβληματισμούς και ελπίδες για το μέλλον του προγράμματος. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, εκμίσθωσης κατοικιών για το πρόγραμμα «Στέγασης Αιτούντων Άσυλο στην Κρήτη» στο Δήμο Σητείας έχουν μισθωθεί μέχρι στιγμής 18 κατοικίες, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τα αισθήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, φιλοξενίας και εθελοντισμού των Σητειακών. Το Πρόγραμμα ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) προβλέπει την παροχή 22.000 θέσεων υποδοχής και προσωρινής στέγασης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα παρέχει στέγαση σε διαμερίσματα στον αστικό ιστό, υποστηρικτικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας όλοι οι Δήμαρχοι επεσήμαναν τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου που θα διευκολύνει την εφαρμογή του προγράμματος και θα ρυθμίζει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ανάγκη των 13 Δήμων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, για τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας ήταν επίσης κάτι που τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας.
Ο Δήμαρχος Σητείας στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ζητήσει να συναντηθεί με τους Προϊσταμένους της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για να συζητήσουν τα θέματα της εκπαίδευσης των παιδιών, ενώ έχει ήδη συναντηθεί με τον Διοικητή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας κ. Μιχελάκη Εμμανουήλ όπου συζήτησαν το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων.
Τέλος κάλεσε, όσους επιθυμούν να προσφέρουν, να επικοινωνούν με 2 υπαλλήλους (1 μεταφράστρια και 1 κοινωνική λειτουργό), που έχει προσλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου για να στηρίξει το πρόγραμμα και οι οποίοι βρίσκονται στα γραφεία του ΟΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου