Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ενημέρωση Αντιδημάρχου κ. Λαντζανάκη Ν. για ΑΠΕ

ΣΗΤΕΙΑ      12-1-2018                                                                                 

                                                                                       
ΑΠΕ: ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Με αφορμή την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου μας (πρόγραμμα net-metering) αλλά και τη δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (έχει εκδοθεί δελτίο τύπου από το Δήμο μας) και μάλιστα δυνατότητας ενίσχυσης από χρηματοδοτικό πρόγραμμα, (Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) αλλά και τις επαφές που έχουμε κάνει με την ΔΕΗ Ανανεώσιμε,ς στην ίδια κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει οι Δημότες μας να ενημερωθούν για τις νέες εξελίξεις σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν τις ΑΠΕ.

 Και βέβαια να τεθούν προβληματισμοί σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, με σοβαρότητα και διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα. Ίσως χρειαστεί και κάποια ημερίδα από ειδικούς επιστήμονες. Είναι νομίζω απαραίτητο, αν θέλουμε να είμαστε μέσα στις τάσεις που διαμορφώνονται και τις εξελίξεις που τρέχουν.
 Γι΄αυτό οργανώθηκε πρόσφατα ημερίδα στο Πολύκεντρο με αφορμή την αξιοποίηση των υδρογοναθράκων στη θάλασσα νότια του νησιού μας που αφορά και εμάς. Όσοι παρέστησαν πήραν μια ιδέα του τι σχεδιάζεται για το πολύ εγγύς μέλλον (5ετία)γιατί όπως καταλαβαίνετε αφορά έντονα την περιοχή μας, και πρέπει ψύχραιμα να δούμε σιγά-σιγά τι μπορούμε να αποκομίσουμε (θέσεις εργασίας, ενίσχυση υποδομών) και από τι να προστατευθούμε ενδεχομένως.
Επανερχόμενος στις ΑΠΕ θέλω να θέσω μερικούς προβληματισμούς γιατί υπάρχει μεγάλη σύγχυση και μερικές φορές παραπληροφόρηση. Θέλομε καθαρή ενέργεια; Θέλομε να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Θέλομε να περιορίσομε τη βρώμικη ενέργεια που προέρχεται από την καύση πετρελαίου, μαζούτ και κάρβουνου; Θέλομε να έχομε αυτάρκεια αλλά και κέρδος από το χρυσάφι που υπάρχει άφθονο στην περιοχή μας και δεν είναι τίποτα άλλο από τον ήλιο και τον αέρα; Ήδη υπάρχει οικονομικό όφελος από τις υφιστάμενες ΑΠΕ στο Δήμο μας 450.000€ ετησίως από το 1,7% που δικαιούται, ενώ 1% πηγαίνει σε οικιακούς καταναλωτές (1,4εκατ.€ για τα έτη από το 2011 έως το 2014 που ήδη τα έχουν πάρει).
 Θέλομε να είμαστε μέσα στις τεχνολογικές εξελίξεις που πλέον έχουν μειώσει δραματικά το κόστος ενώ το  πετρέλαιο ακριβαίνει και με τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται δεν ξέρομε τι μας ξημερώνει;
 Και προσέξτε, μιλάμε για πολιτικές Ευρωπαϊκές που ήδη εφαρμόζονται και αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον. Όμως οι έννοιες κυκλική οικονομία, ενεργειακές κοινότητες, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, ενεργειακή δημοκρατία, εικονική αυτοπαραγωγή για ιδιοκατανάλωση, κοινωνική πολιτική ενάντια στην ενεργειακή φτώχια, νησιωτικότητα είναι άγνωστες στους περισσότερους. Ήδη υπάρχουν σχήματα πολιτών που αμφισβητούν το μοντέλο  της κεντρικής πηγής, στη Σίφνο, Καρδίτσα, Λαμία, Εύβοια όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
 Τα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε σύντομα.

 Ο Αντιδήμαρχος Σητείας
Οικονομικών Υπηρεσιών &
Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Νίκος Λαντζανάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου