Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Το κείμενο αυτονόμησης του δημοτικού συμβούλου κυρίου Ιωάννη Κατσαράκη






κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας
Διάλεξα με μία επιστολή που απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθώ και να ξεκαθαρίσω την θέση μου όσον αφορά το θέμα χωροθέτηση Αστεροσχολείου Σητείας, παρά να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο μέσο (τύπος, ραδιόφωνο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Καταρχάς, το Αστεροσχολείο δεν είναι το παν στην Σητεία, αναγνωρίζω ότι θα βοηθήσει σ΄αυτό που λέμε θεματικός τουρισμός, συνδέεται με τις φυσικές ομορφιές του Δήμου μας και το Γεωπάρκο, αλλά εδώ έχουμε να λύσουμε και να προωθήσουμε μεγαλύτερης βαρύτητας θέματα (παραλιακό μέτωπο, ανατολική παράκαμψη Σητείας, επέκταση σχεδίου πόλης, διαχείριση υδάτων, αναβάθμιση βιολογικών και πρωτίστως βελτίωση και δημιουργία νέων οδικών αρτηριών στο βόρειο και νότιο άξονα).
Είχα ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας Αστεροσχολείου –καλή ιδέα ήταν- αυτό και μόνο ήταν το θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας αντίρρηση όπως και μερικοί άλλοι όσον αφορά τη θέση, χωρίς να είμαι ειδικός. Κλείνοντας το θέμα ο τότε πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Νίκος Κοζυράκης, είπε χαρακτηριστικά: «Θα επανέλθουμε για την χωροθέτηση». Δεν επανήλθαμε ποτέ! Παρόλα αυτά στήριξα την επιλογή των Μουλιανών γιατί είχε μία λογική, ότι συνδεόταν με το φαράγγι του Ρίχτη, την αξιοποίηση του περιπτέρου της Κεφαλοβρύσης και γενικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Είχε όμως και μειονεκτήματα σημαντικά γιατί απείχε από τον υπόλοιπο Δήμο αρκετή απόσταση και με κακό οδικό δίκτυο. Όταν όμως παρουσιάστηκαν τα προβλήματα σχετικά με τον χώρο στα Μουλιανά και έπεσε στο τραπέζι ως εναλλακτική λύση η παραχώρηση οικοπέδου από τον Ηγούμενο σα όρια του πρώην Δήμου Ιτάνου, την θεώρησα καλύτερη πρόταση πάντα όμως σαν εναλλακτική λύση στηρίζοντας την επιλογή των υπευθύνων. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι συζητήσεις μου με τους συγχωριανούς μου.
Μία εβδομάδα πριν το δραματικό Δημ. Συμβούλιο, στην συγκέντρωση της ομάδας που κάλεσε ο Δήμαρχος, άνοιξα την κουβέντα ζητώντας το λόγο γιατί δεν συγκεντρώθηκε η ομάδα να πάρει απόφαση για την χωροθέτηση αφού υπήρχαν αντιρρήσεις όπως έγινε στην παρούσα φάση με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΣ. Εκεί επικαιροποιήθηκε η απόφαση για χωροθέτηση του Αστεροσχολείου στα Μουλιανά, διαψεύστηκαν οι υπαρκτές δυσκολίες και δεν συζητήθηκε καμία εναλλακτική πρόταση όπως εκείνης του Παλαικάστρου που προκρίναμε τόσο ο κ. Χατζηνάκης, όσο και εγώ.
Το Δημ. Συμβούλιο για την χωροθέτηση οριίστικε για την 29/12/2017, ημερομηνία που θα απουσιάζαμε και εγώ και ο κ. Χατζηνάκης. Το πρωί του Δημ. Συμβουλίου παρακάλεσα τηλεφωνικά τον Δήμαρχο να αναβάλλει το θέμα. Αρνήθηκε επικαλούμενος στενά χρονικά περιθώρια, μου γνωστοποίησε ότι θα υπαναχωρούσε στο θέμα της χωροθέτησης στα Μουλιανά, αλλά δεν μου αποκάλυψε ως όφειλε σαν συνεργάτης την πρόταση για την Αγά Φωτιά.
Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι. Το Δημ. Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τη θέση στην Αγιά Φωτιά –οικοπεδο του Δήμου. Ο κ. Μυλωνάς που τοποθετήθηκε αρνητικά για την χωροθέτηση του Αστεροσχολείου στο κτήριο της Περιηγητικής Λέσχης λόγω γειτνίασης με την θάλασσα, τι λέει για τη νέα θέση;
Πιστεύω πως ήταν μία πολιτική απόφαση σκοπιμότητας η οποία είχε παρθεί εδώ και καιρό γιατί από τις αρχές του Δεκέμβρη και ειδικά μετά την αυτοψία των υπηρεσιών φάνηκε ότι η χωροθέτηση του Αστεροσχολείου στα Μουλιανά θα είχε πρόβλημα.
Ποια είναι τα μελανά σημεία που με θίγουν:
-Σε ένα όχι μείζονος σημασίας θέμα δεν ακολουθήθηκαν ανοικτές διαδικασίες μέσα στην ομάδα αφού υπήρχαν αντιρρήσεις, αλλά νιώθω ότι καλυπτόταν από την αρχή από ένα πέπλο μυστηρίου.
-Πεισματικά δεν εξετάστηκε καθόλου η πρόταση να γίνει το Αστροσχολείο σε χώρο του Μοναστηριού που είχε σαφώς πλεονεκτήματα ξενοδοχειακές υποδομές, φυσικές ομορφιές, αρχαιολογικούς χώρους, προοπτική με το δικό μου μάτι το Αστεροσχολείο να φέρει και Αστεροσκοπείο, όφελος του Δήμου η απόκτηση νέου οικοπέδου και η εξοικονόμηση του οικοπέδου των δεκάδων στρεμμάτων στην Αγιά Φωτιά για άλλη χρήση.
-Ελέγχεται ο ορισμός του Δημ. Συμβουλίου για την 29/12/2017 ημέρα που δεν θα μπορούσαμε να παρευρεθούμε τόσο εγώ όσο και ο κ. Χατζηνάκης που είχαμε αντιρρήσεις. Θα μπορούσε να οριστεί στις 27/12/2017 ή 02/01/2018.
-Λυπάμαι βαθειά γιατί στο Δημ. Συμβούλιο μίλησαν απαξιωτικά και ειρωνικά για τον φιλοπρόοδο λαό του Παλαικάστρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογό του. Θυμίζω ότι ο πρώην Δήμος Ιτάνου ήταν ένας υγιής Δήμος που αποτέλεσε και αποτελεί τον αιμοδότη του νέου ενιαίου Δήμου Σητείας, βοηθώντας στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Σε αντίθεση με μια άλλη Δημοτική Επιχείρηση, η ΜΑΔΕΣ είναι κερδοφόρα διαχρονικά «παίρνει τα μπόσικα» και διευκολύνει τον Δήμο αναλαμβάνοντας δικές του αρμοδιότητες, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαικάστρου με μεγάλη επιτυχία και πλουραλισμό στις εκδηλώσεις του, καλύπτει πολιτιστικά την περιοχή ετησίως ελαφρύνοντας την ΔΟΚΑΣ.
Μπορεί να εκλέγομαι Δημοτικός Σύμβουλος στο Διαμέρισμα του πρώην Δήμου Σητείας –εκεί στρατεύτηκα για να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα ο Συνδυασμός- όμως περνώ αρκετό από τον χρόνο μου στο Παλαίκαστρο και ψηλαφώ τον σφυγμό του.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα εισπράττω μια δυσαρέσκεια και μια απαξίωση για το Παλαίκαστρο που δεν την αξίζει γιατί έχει τρομερή δυναμική μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και χρειάζεται έργα και υποδομές. Η λέξη εγκατάλειψη ηχεί στα χείλη των περισσοτέρων συγχωριανών μου. Ίσως η απόφαση για το Αστεροσχολείο στην Αγιά Φωτιά να πάρθηκε με πολιτικά κριτήρια, όμως μην ξεχνάμε ότι και ο αιφνιδιασμός είναι στοιχείο της πολιτικής. Μέσα όμως στην πολιτική είναι και η απόφασή μου για αυτονόμηση, δηλαδή για όλα τα παραπάνω και μέχρι την λήξη της θητείας μου ως Δημοτικός Σύμβουλος δεν δεσμεύομαι πλέον σε κανένα θέμα από την γραμμή της συμπολίτευσης. Όχι ότι μέχρι τώρα δεν ψήφιζα κατά συνείδηση, αλλά σε αρκετά θέματα που δεν γνώριζα καλά εμπιστευόμουν τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο εισηγητή. Μετά από αυτήν τη δήλωση θέτω στην διάθεση του Δημάρχου την θέση μου ως μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, επιτροπή που υπηρέτησα και συνέβαλλα στο έργο της με τις προτάσεις μου και τις απόψεις μου.
Για τα μόνα που στεναχωριέμαι είναι ότι δεν κατόρθωσα να αποτρέψω την κατασκευή του άχρηστου θεάτρου στην ανάπλαση στις Ξεροκαμάρες και να γίνει η διαγράμμιση του μεγάλου παρκινγκ στο ΚΕΠ. Ούτε καν μια λακκούβα έξω από το συγκρότημα που διαμένω στην Βαρθολομαίου δεν μπόρεσα να φτιάξω επτά χρόνια. Τελικά φαίνεται ότι δεν ήμουν ημέτερος.
Ξεκινώντας την θητεία μου στην συμπολίτευση είχα δηλώσει δημόσια θέτοντας στόχους γιατί έτσι πρέπει να κάνει μία Δημοτική Αρχή, ότι θα είμαι ευχαριστημένος αν φτιαχτεί το παραλιακό μέτωπο και βιολογικοί καθαρισμοί σε κάθε χωριό. Ας πούμε ότι πέτυχα κατά 50%.
Μετά τιμής
Γιάννης Κατσαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου