Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Γιώργος Αλεβίζος: ΑΠΟΤΟΚΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Η εξαφάνιση της ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ

Μάρτιος 2018


ΑΠΟΤΟΚΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η εξαφάνιση της ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ

Γράφει:Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος

Μικρασιατών-Ποντίων και Αρμενίων Σητείας

Όλοι έχουμε δει την ασπρόμαυρη ταινία του’57 με Ορέστη Μακρή, Βασιλειάδου, Ζαφειρίου, Καλογεροπούλου, Παπαμιχαήλ κ.α. όπου η εμπειρική μαμμή του χωριού (Βασιλειάδου) καυχιόταν στον εξ Αθηνών αφιχθέντα ηλικιωμένο επιστήμονα μαιευτήρα ότι είχε δίπλωμα…ευρεσιτεκνίας.
Τότε στη μεταπολεμική Ελλάδα στις μικρές απόμακρες επαρχιακές κωμόπολεις , μετά τον πρόεδρο, χωροφύλακα, δάσκαλο, εξέχον πρόσωπο ήταν η μαμμή, συνήθως εμπειρική. Πέντε παιδιά μαμμή μας ξεγέννησε στη Σητεία.

Στην παιδική ηλικία, απέναντι από το φούρνο του Σπύρου Ορφανουδάκη, χωμένος στις περίεργες όρθιες γυναίκες έξω από το μονοκάμαρο σπίτι χάζευα την ολότελα μόνη φτωχή γειτόνισσα να γεννά το 4ο παιδί της.
Στις πρώτες δεκαετίες της μεταπολεμικής Ελλάδας,στις φτωχογειτονιές,όλα τα παιδιά βάδιζαν ξυπόλητα.Ο Μακαριστός Ειρηναίος της ΑΝΕΚ μας έλεγε «…Τότε είχαμε παιδιά, δεν είχαμε παπούτσια.Σήμερα έχουμε παπούτσια δεν έχουμε παιδιά…»
Οι εμπειρικές μαίες πέρασαν στην αιωνιότητα, όπως η μητέρα του Σωκράτη (469-399 π.Χ) η Φαναρέτη. Πήραν σειρά οι μαιευτήρες (μάμμοι) ιατροί.Εξελίχθηκαν τα μαιευτήρια σε ξενοδοχεία «μπουτίκ».Το τότε καύχημα των Αθηνών Μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη, το γνωστό μας «Έλενα», δωρεά της Έλενας Βενιζέλου, όπου και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη του «Ελπίδα»γέννησε τα 5 παιδιά της, το τελευταίο το 1976, σήμερα προτιμάται μόνο από…αλλοδαπές ετοιμόγεννες.
Από τα χρόνια της εικονικής ευμάρειας το ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί, από τη σύλληψη έως τη γέννα πρέπει να διαθέτει…μέσης αξίας προικώο διαμέρισμα.Ναι, τόσο φθάνουν οι δαπάνες εφόσον όλα πάνε ομαλά.Αν προς πώληση δεν έχεις δεύτερο διαμέρισμα, άλλο παιδί δεν κάνεις. Το παράδειγμα είναι σχηματικό, δεν αποτελεί προϋπόθεση.
Λόγω κρίσης, μεγαλομαιευτήρια, μεγαλομαιευτήρες και συνάφειες έχουν αναδουλειές.
Ξαναβρεθήκαμε στη εποχή της αγαμίας, όπου οι νέοι δεν παντρεύονταν.Στα χρόνια της απαιδίας, που οι νέοι δεν έκαναν παιδιά.
Τραγικές συνθήκες που συνέβησαν μόνο επί ρωμαιοκρατίας (2ος πΧ.-2μ.Χ αιώνα) όταν οι Ρωμαίοι κατακτητές εσύλλησαν (στρατηγός Σύλλας) όλα τα ιερά της αρχαίας Ελλάδας.Όπου υπήρχε χρυσός, όπως το Ασκληπιείον Επιδαύρου, τους Θησαυρούς των Δελφών, της Δήλου , της Αλικαρνασσού, για τις μισθοδοσίες των μισθοφόρων πολεμιστών.Δεν κατάφεραν όμως να λεηλατήσουν την αρχαία ελληνική φιλοσοφία για να αναγκασθεί αργότερα ο ρωμαίος Οράτιος να γράψει «η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον απαίδευτο κατακτητή της».
Επαναλαμβάνεται, κα Ρεπούση (εσείς του συνωστισμού της Σμύρνης), η ιστορία αν και ως μη ιστορικός δεν το πρεσβεύετε.
Κατά τους εκτιμητές, τραγική συνέπεια των μνημονίων δεν είναι μόνο η οικονομική χρεοκοπία της χώρας.Τραγικότερη είναι η ΠΤΩΣΗ του ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ συντελεστή που έφθασε στο 1,3 παιδιά ανά ζευγάρι.Ενώ για τη διατήρηση του πληθυσμού της χώρας ο συντελεστής πρέπει να είναι 3 παιδιά ανά ζευγάρι.
Με τα σημερινά δεδομένα γεννήσεων εκτιμάται ότι στην επόμενη εικοσαετία οι άνω των 65 ετών θα αντιπροσωπεύουν το 30% της χώρας.
Δεύτερη τραγική συνέπεια των μνημονίων το BRAIN DRAIN.H μετανάστευση σε καπιταλιστικές χώρες των σπουδαγμένων πτυχιούχων νέων μας.Όταν, κατά τους εκτιμητές παιδείας, ο κάθε νέος στοιχίζει περίπου 50 χιλ.ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Σε 500.000 μετρούνται οι διαφυγόντες στο εξωτερικό νέοι.Σίγουρα θα διαπρέψουν θα διακριθούν.Έχουμε τα πρώτα εμφανή παραδείγματα.Θα επιστρέψουν στην πατρίδα; Ίσως. Αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.Αν για τους ακολουθούντες ακαδημαϊκή καριέρα διαλυθεί το υπάρχον καθηγητικό κατεστημένο.Είδομεν.
Οι Μικρασιάτες έκαναν πολλά παιδιά.Για το γένος, την πατρίδα, τον πόλεμο, τις ασθένειες της εποχής.Είχαν, δεν είχαν λεφτά «…Καημένε Νίκο πως θα τα βγάλεις πέρα με 5 παιδιά» έλεγε ο 3τεκνος γείτονας στον πατέρα μας. «..Μακάρι νάχα κι άλλα, απαντούσε».Τότε δεν υπήρχαν επιδόματα.Ούτε καν οικονομικές διευκολύνσεις.Σε ποιό να πρωτοδώσει η πατρίδα.Οι περισσότεροι ήταν πολύτεκνοι.
Σήμερα όμως δεν είναι.Δυστυχώς η επίσημη Πολιτεία ασελγεί στους πολύτεκνους.Δίνει το δήθεν περίσσεμα σε δήθεν δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.Αντί να το δώσει στους πολύτεκνους , με απολύτως ρεαλιστικά κριτήρια.
Σε πρόσφατη ανακαίνιση διαμερίσματος έπρεπε να δηλώσω συγκεκριμένα ημερομίσθια στο ΙΚΑ.Ζήτησα από τον αλλοδαπό εργαζόμενο , (οι Έλληνες είναι δυσεύρετοι), τα ασφαλιστικά του στοιχεία.Αρνήθηκε γιατί θα έχανε, λέει το επίδομα.Αναγκαστικά τα δήλωσα σε άλλον.
Ίδιας προελεύσεως αλλοδαποί με παραφουσκωμένες κοιλιές βρέθηκαν πρωί-πρωί έξω από κοινωνικό κατάστημα να διαμαρτύρονται για ταλαιπωρία τους (θάχαναν λέει το μεροκάματο, αν το έχαναν)στην πληρωμή του κοινωνικού επιδόματος.
Βέβαια η πολυτεκνία δεν ενθαρρύνεται με επιδόματα, δίκην φιλανθρωπίας. Ο Έλληνας πολύτεκνος διαθέτει φιλότιμο. Περηφάνεια. Στην γερμανική tv πρόσφατα είδαμε ασιάτη μετανάστη με 3 συζύγους και 12 παιδιά.Περίμενε από την Ασία την 4η σύζυγο όπως είπε, να αυξήσει τα παιδιά και τα επιδόματα από το γερμανικό δημόσιο.
Στη χώρα μας,στους χαρισματικούς (δωρητές προς το Έθνος) πολύτεκνους χρωστάμε χαρίσματα.Χρωστάμε δώρα:
·        Από τη σύλληψη του 3ου παιδιού χρωστούν δώρα ο-η γυναικολόγος ιατρός, ο-η μαιευτήρας, το μαιευτήριο. Χωρίς ενθάρρυνση γεννήσεων τα σχετικά επαγγέλματα επιχειρήσεις θα κλείσουν.
·        Από τη βρεφική ηλικία του 3ου παιδιού χρωστούν δώρα η Πολιτεία, η τοπική Αυτοδιοίκηση χρωστούν βρεφικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό περιορισμό.Χωρίς επιβάρυνση στα σχολικά εφόδια, στη σχολική ύλη.
·        Τα συμπληρωματικά της παιδείας επαγγέλματα, φροντιστήρια, ινστιτούτα ξένων γλωσσών κ.α. ας είναι πλέον γενναιόδωρα προς την πολύτεκνη πελατεία τους.Αυτή τη γενναιοδωρία αργότερα θα την εισπράξουν από τα παιδιά των σημερινών παιδιών…Τα ρίχνεις από το παράθυρο και σούρχονται από την πόρτα…
·        Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο Άγιος Βασίλης της καθημερινότητας των πολυτέκνων. Όχι από ψηφοθελκτική σκοπιμότητα. Είπαμε από χαρισματική προς τους πολυτέκνους διάθεση. Όπως δωρεάν αστική και αρδευτική ύδρευση, δημοτικά τέλη, δωρεάν είσοδο σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους κερδοσκοπικούς και μη. Με διακεκριμμένη θέση για την πολύτεκνη σημερινή ηρωίδα,μάνα.
·        Κι εμείς, οι ολιγομελείς οικογενειακά πολίτες οφείλουμε χαρίσματα στους πολύτεκνους συμπολίτες μας.Για την κάλυψη του ατομικού δημογραφικού μας κενού.
Γιατί και η φιλαλληλία είναι το ωραιότερο ταξίδι στις καρδιές των ανθρώπων.

Γιώργος Αλεβίζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου